De Luchtreiziger Ballonvaarten

 

"En dan nu het weerbericht voor de komende twee maanden met Erwin Kroll". Dat hoor je nou nooit in het NOS Journaal...

Ballonvaren: alleen de wind bepaalt de koers

Als Zuid-Hollandse ballonvaarders hebben wij een ruim aanbod van startplekken in Zuid-Holland. Daardoor kunnen we als het even meezit aan je wens voldoen om boven je eigen stad of dorp een ballonvaart te maken.

Toch moet ons iets van het hart. De meeste ballonvaartbedrijven hanteren een lijst met geplande vaarten vanaf een bepaalde startlocaties, bijvoorbeeld: 'ballonvaart Rotterdam: 12 juli'. Deze lijst wordt naar ons idee te vaak gepresenteerd als een definitieve lijst, terwijl dit nooit een definitieve lijst kan zijn. Wij hanteren zo'n lijst ook, maar informeren je graag goed over de (on)mogelijkheden. Als ervaren ballonvaarders kunnen wij zeggen dat alleen de windrichting op de dag van de ballonvaart zal bepalen of je daadwerkelijk in Rotterdam kunt opstijgen. Dit is van tevoren niet te garanderen. Als je zo'n ballonvaart boekt, is er dus een kans dat je op de dag zelf te horen krijgt dat je vertrek vanaf een ander, vaak in de buurt gelegen startterrein zal plaatsvinden. Als je dit bij je reservering al weet dan is dat natuurlijk geen probleem, maar dikwijls horen wij in het land andere verhalen?

zonsondergang_met_ballon

 

Een luchtballon kun je niet sturen

Een luchtballon vaart volledig op de wind. De wind blaast hem een bepaalde richting op.  Als je een luchtballon wel zou kunnen sturen, dan zou hij immers wel een punt met aandrijving hebben gehad, zoals een Zeppelin.
Als we een ballonvaart gaan maken, moeten we er wel heel zeker van zijn dat de wind de luchtballon naar een gebied blaast waar hij aan het einde van de ballonvaart veilig in een weiland kan landen. Neem het voorbeeld van hierboven: 'ballonvaart 12 juli Rotterdam'. Deze ballonvaart kan alleen veilig uitgevoerd worden als de wind uit het westen komt en ook niet veel in kracht zal veranderen. Alleen een westenwind zorgt er namelijk voor dat de luchtballon via stadion De Kuip, de Van Brienenoordbrug en Capelle aan den IJssel naar de weilanden in het Groene Hart blaast, waar we veilig kunnen landen.  Andere windrichtingen brengen de luchtballon naar zee, het havengebied of het Westland.
De wind mag ook niet veel in kracht veranderen, omdat Rotterdam een hele grote stad is. Een westenwind luwt sterk in de avonduren, en we moeten natuurlijk nog wel alle bebouwing van Rotterdam en Capelle aan den IJssel over om tegen de tijd dat we gaan landen gras onder onze voeten te hebben!

Ballonvaart boven Rotterdam gaat via de Kuip `

Garanties voor je favoriete startplek

De Luchtreiziger Ballonvaarten werkt met een oproeplijst voor vertrekplaatsen in Zuid-Holland. Alleen zo kunnen wij garanderen dat je ook écht vertrekt vanaf je voorkeurslocatie.  Wij komen nu eenmaal graag onze beloftes na. Wel moet je hier natuurlijk enig geduld voor hebben. Daarnaast kun je een vaste datum bespreking met een voorkeurslocatie. Alleen als de wind geschikt is voor vertrek vanaf deze locatie zullen we daar vandaar vertrekken, anders zo dicht mogelijk in de buurt. Zie 'Ballonvaart Rotterdam' dan meer als regio Rotterdam en niet persé als een ballonvaart vanuit het Zuiderpark in Rotterdam. Hoewel, als we geluk hebben op die dag...

Hoe werkt zo'n oproeplijst?

Indien je bijvoorbeeld op de afroeplijst Rotterdam staat dan bellen we je rond het middaguur op de dag dat we ook daadwerkelijk een ballonvaart vanuit het Zuiderpark kunnen maken. Kun je niet, dan bellen we je bij een volgende mogelijkheid opnieuw. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je teleurstellingen. We hebben een groot aantal startterreinen in Zuid-Holland en hebben voor ieder startterrein een aparte afroeplijst met gegadigden.

Toch liever een vaste datum?

Als je je echter niet zo gemakkelijk vrij kunt maken op een voor jou onverwachte avond, vanwege hobby's, werk of kinderen, dan kun je beter een vaste avond met ons afspreken. We hoeven dan alleen maar te kijken of het weer die avond geschikt is om een ballonvaart te maken en kiezen een startterrein ergens in Zuid-Holland, en de luchtreis kan beginnen! Een onvergetelijke ervaring is en blijft een ballonvaart sowieso! Kies je voor een vaste datum met voorkeursstartlocatie dan zou het zomaar kunnen zijn dat je toch vertrekt vanaf de vertrekplaats naar keuze. Garanties krijg je hiervoor echter niet. Maak hier je keuze.