ballonvaarten, startvelden, tarieven & reserveren

 

De ballonvaart

Je wilt je laten meevoeren op de stroming van de wind en je wilt genieten van het uitzicht, de rust en het buiten zijn. Kortom: je bereid je voor op een ballonvaart boven het Zuid-Hollandse landschap. De meest indrukwekkende momenten van een ballonvaart zijn altijd de start en de landing. De start omdat je nog geen idee hebt wat er allemaal gaat gebeuren. En de landing omdat we nooit weten waar we precies neerstrijken. Daarnaast landen we altijd met de snelheid van de actuele wind.

Ballonvaart over Rotterdam gaat meestal over de Kuip

Passagiers genieten zorgeloos van het unieke uitzicht

 

Het startterrein is een plaats die we na een zorgvuldige vliegvoorbereiding kunnen bepalen. Het landingsterrein kunnen we niet van tevoren plannen. Omdat een luchtballon volledig op de wind vaart, en we dus geheel niet kunnen sturen, moeten we aan het einde van iedere ballonvaart wachten tot er een geschikt landingsterrein onder de luchtballon verschijnt. Soms kunnen we na vijf minuten zoeken al een veilige landing inzetten, maar een enkele keer hebben we wel tot een half uur nodig om zo'n geschikt landingsterrein te 'vinden'. Laten we dus zeggen dat een ballonvaart zèlf gemiddeld tussen de één en anderhalf uur duurt. Met zo'n twee uur voorbereiding en twee uur afhandeling duurt de volledige activiteit dan ongeveer vijf tot vijf-en-half uur.

 

Maar voordat we aan de uitvoering van de ballonvaart toe zijn moeten we natuurlijk eerst het een en ander voorbereiden. Deels verzorgen wíj deze voorbereiding, en deels doen we de voorbereiding samen met de passagiers. Bijvoorbeeld het optuigen van de luchtballon. Dit is een klus waarbij we echt meerdere 'handen' nodig hebben.

crewleden_bergen_ballon

Vele handen maken licht werk.

 

 

De voorbereiding door ons

Op de dag van de geplande ballonvaart heeft onze piloot eerst uitvoerig contact met de Luchtvaartmeteorologische dienst van Schiphol. Van deze dienst krijgen we belangrijke weersinformatie waarop we de ballonvaart verder gaan plannen. Zo horen we van de meteoroloog waar de wind die bewuste avond precies vandaan komt, en kunnen we op basis hiervan een veilig startterrein kiezen. Een luchtballon vaart immers op de wind en aan het einde van de ballonvaart willen we er, zoals eerder uitgelegd, natuurlijk zeker van zijn dat we boven een gebied ballonvaren waar we veilig een landing kunnen uitvoeren.
Ook horen we van de meteoroloog bijvoorbeeld hoe warm het naar verwachting wordt tijdens de ballonvaart. Ook dit is belangrijke informatie, omdat een luchtballon minder gewicht kan meenemen naarmate de buitentemperatuur hoger is.  Dit is ook de reden waarom wij vroeg of laat naar je lichaamsgewicht zullen vragen. Voor de één een leuke, maar voor de ander juist een vervelende vraag. Toch is het een belangrijke vraag in het kader van de veiligheid van de ballonvaart.
Wanneer het weer volledig in kaart is gebracht en het vliegplan is uitgewerkt worden de passagiers gebeld.

Passagiers krijgen luchtballon instructies

Nadat we samen de luchtballon hebben opgebouwd zijn we klaar voor vertrek.

Overleg

Tijdens het telefonisch contact met de passagiers nemen we de gehele planning voor de avond (of ochtend) met ze door. De verzamelplaats, de verzameltijd, kledingadvies, verwachte eindtijd en weercondities komen hier allemaal uitvoerig ter sprake.

Op het startveld krijgen alle passagiers eerst veiligheidsinstructies van onze piloot en bouwen daarna samen met de balloncrew de luchtballon op. Dit teamwork zal uiteindelijk leiden tot het vullen van de luchtballon met koude lucht en vuur, daarna komt de luchtballon rechtop en dan is het moment daar. De mand komt los van de aarde, met jou erin!

Stel dat je om welke reden dan ook niet mee kunt werken aan het opbouwen van de luchtballon, laat dit ons dan even weten. We houden daar in onze voorbereiding natuurlijk altijd rekening mee.

 

Nagenieten

CertificaatLuchtreiziger Voorkant

Geen ballonvaart zonder rituele luchtdoop. In 1783 werden de allereerste ballonvaarders, de gebroeders Montgofière vanwege hun heldhaftige daad door Lodewijk de 16e in de adelstand verheven.

Tegenwoordig is de ballonvaart natuurlijk een stuk veiliger, maar de luchtdoop of champagne-doop is altijd in ere gehouden. Na de doopceremonie proosten we met elkaar met een lekker glas champagne op de luchtreis en praten nog wat na over alle belevenissen.

Als aandenken ontvang je ook je persoonlijke 'certificaat van luchtwaardigheid' met een foto van de luchtballon. De volgende dag kun je de hele luchtreis nog eens opnieuw beleven op het fotogedeelte van deze website.  Deze foto's zijn gratis en in de volle resolutie te downloaden.

 

 

 

 

Ballonvaren is een weergevoelige bezigheid

Een ballonvaart is uitsluitend veilig uit te voeren met goed en rustig weer.
Wanneer tijdens de voorbereiding is gebleken dat het weer een ballonvaart onveilig kan maken dan annuleren we noodgedwongen de ballonvaart voor jou en onze veiligheid. Dit kan het geval zijn bij geen of juist teveel wind, slecht zicht, neerslag of naderend onweer. Als we een ballonvaart moeten annuleren dan maken we diezelfde dag nog een nieuwe afspraak met je voor een volgende poging.

 

 

Ballonvaren doe je 's avonds of 's morgens vroeg

In het voorjaar, in de zomer en het najaar kunnen we aan de randen van de dag ballonvaren. Concreet houdt dit in dat we 's avonds vanaf twee uur vóór zonsondergang, of 's ochtends tot twee uur ná zonsopgang de luchtreis kunnen maken. Tussen deze tijden is er teveel thermiek voor een ballonvaart. Ballonvaren en thermiek gaan helaas niet samen.  In de winter kunnen we wel de hele dag varen, omdat de zon dan te weinig kracht heeft om thermiek te veroorzaken.

Voor verdere vragen zie ook FAQ.